Purines, fía, onde los xubilaos del mio pueblu van poner un cursín de
cup-cakes y nun sé si apuntame o non, ¿tu qué me recomiendes?
Beti D. (Entepenes)
Oye, vamos ver, una cosa vos voi
dicir: bastantina ye que vos tengo qu’aconseyar como pa enriba que me vengáis
con eses palabrones. Soi conseyera, coime, que pa conseyeru, como diz Mino,
cualquier pelamangos val, nun soi erudita…
¿Pienses que si supiere inglés
diba tar equí? Tadría polo menos d’alcaldona en Madriz. Nun me deis más
trabayu, cuquines y cuquiellos, que la que se tien que llucir soi yo, non
vosotros.
Entrugáisme estes coses, asina, y
hasta tuvi que miralo per interné y yá te puedo decir una cosa: un inventu que
nun tien nome (o al endefeutu, una equivalencia) en cristianu nun paga la pena.
Eso, ta a les clares, nun ye otro qu’eses modernidaes que tanto s’estilen.
Si cup-cakes significa pastelinos, ¿por qué diantre nun los llamáis
asina?
Voi dicítelo: porque si se llamen
pastelinos yá nun resulta tan moderno, ¿a que non?
A los caquéis esos nun-yos veo sentíu
nengún; entá más, ye una aberración. Ye como una vegada na que dieron pela tele
que decostruyeren una tortiella de patata, y envede metélu presu, cellebrábenlo
como si descubriere América. Si, descubriere América nun vasu d’agua, nun te
digo. Lo que pasó ye qu’al calquín del cocineru cayó-y la tortiella al dar la
vuelta y como quedó estrapayao dixo, ¡hala, decostruyida!, y húbolos tan fatos
que lo pagaron a preciu de mariscu.
Pues sí, fía: lo de los caquéis
ye otru tantu: ¿a qué fin vien armar una minicarrocina en piquiñino enriba
d’una madalena? Amás, tuvi informándome con Mariví, la mio amiga, que ta más
d’andar per cafeteríes y aporfióme que son una cocada y qu’ella una vegada
pidió un par d’ellos y que los tien en casa d’adornu, nel mueblebar, ente los
palombos de cerámica y los detalles de les bodes, porque-y da pena comelos.
―¡¡Colo que me costaron!! ¡¡Como
pa comelos!!
Caquéis |
Pa informame, y poder dar
cumplida respuesta a esta consulta, fici trabayu de campu, ye dicir, fui a un
par de mercaíllos d’esos artesanales onde namás paecen vender y ganar el día
los que vienden bollos preñaos y roquíes. Tamién, nel mio empeñu científicu,
fui a casa Mariví a velos y nun di créitu: ¡¡¿Tan refalfiada ta la Humanidá que tien que
s’entretener en tonteríes y bobaes tales?!! Home, colo que queda por investigar
y descubrir y gastamos tiempu nestes fataes… Bolines de color metal, muñequitos
de zucre, ¡¡como una falla valenciana pero en pequeñino!! ¡¡Y too se come!!
Digo yo, si la naturaleza quixere
que comiéremos el rosa princesa y l’azul cielu coquetu, tan mimosos dambos,
¿nun los tendría puestos nes fabes y los fréxoles?
Bono, voi callar y nun dar más
idees, que de xuru que dalgún llistu d’esos del I+D muta xenéticamente agora
los alimentos ya inventa la cebolla en capes de colores, los maízos de
colorinos o los chorizos de xabalí roxiblancos pa los del Sporting.
Y otra cosa que te voi decir, y si
comes tou esi zucre, qu’aporfíen nos programes de pela mañana na uno que cai
tan bien pa la diabetes, ¿cómo vas facer cuando vayas pal retrete a les agües
mayores? ¿Qué va ser eso, un derroche de lluz y de colores?
Nun sé, nun sé. Mira, habiendo
tantes coses por facer en casa y siendo tan rica y abondosa la nuestra
gastronomía (casadielles, bartolos, fayuelos…), ¿nun te paez qu’eso de les
caquéis ye un inventu sacaperres pa nada? Fáete un analís internu y vedrás que
nun ye por comelo, sinon pa date importancia… ¿Qué sedrá lo siguiente?
Yo, de ti, que nun lo soi, pero
si lo fuere, apuntábame a encaxe de bolillos que tampoco ye que valga pa muncho
pero polo menos nun te xubi’l zucre.
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